olvasás: 6 perc

  • Vágólapra másolva

Optimalizálás – mint a hatékonyság, a versenyképesség és pénzügyi eredményeink javításának egy lehetséges eszköze

Vezetőként a vállalatunk folyamatos profitábilis működési feltételeinek biztosítása mellett, a cégérték stabil megtartásáért, folyamatos növeléséért vagyunk felelősek. Mit tehetünk, ha a fő mutatószámok alapján az látszik, hogy vállalatunk profitabilitása romlik? Hogyan kezeljük, ha egy erősen változó vagy fejlődő piaci környezetben a vállalat pozíciójának megtartásához, illetve növeléséhez szükséges nagyobb beruházásokat – bővítéseket és fejlesztéseket – nem tudjuk megvalósítani?

Optimalizálás – mint a hatékonyság, a versenyképesség és pénzügyi eredményeink javításának egy lehetséges eszköze, nem alábecsülendő!

A jó hír, hogy ilyenkor a versenyképesség megtartása, illetve növelése érdekében a rendelkezésre álló termelési környezetben rejlő tartalékok feltárására és kiaknázására még mindig van lehetőségünk. Folyamatosan végrehajtott kisebb célzott fejlesztésekkel, átalakításokkal az adott körülményekből – eszközeinkből, szervezeti struktúrából és személyi állományból, folyamatainkból – a kihozható legjobb teljesítményt közelíthetjük.

Ennek stabil alapját a széles körben kiterjesztett digitalizáció adja. A digitalizált folyamatokban az adatgyűjtésre-elemzésre épülő, ciklikusan végrehajtott optimalizálással jelentősen javíthatjuk teljesítményünket. Az optimalizálás számos módon történhet egy vállalatnál. Megítélésünk szerint a fejlett mérési rendszerekkel és visszacsatolási folyamatokkal rendelkező cégek tudnak az optimalizálás terén is a leginkább eredményesek lenni és fenntartható, jól kontrollált fejlődést produkálni. Erre épül a Stratis megközelítése és a kínált megoldásaink is.

Nemzetközi felmérések alapján az látszik, hogy a digitalizációval és az IoT alapú megoldások alkalmazásával jelentős megtakarítások és gyártási kihozatal növekedések érhetőek el.

„A vállalatok a következő előnyöket könyvelhették el:

  • 30-50%-os csökkenés a gépek leállási idejében,

  • 15-30 %-os javulás a munkatermelékenységben

  • 10-30 %-os áteresztőképesség-növekedés

  • 10-20 %-os csökkenés a minőségi költségekben.

Az alább felsorolt, az egész értékláncban megjelenő áttörések olyan hatásokat eredményeznek, amelyek talán még fontosabbak, bár nehezebben mérhetők: nagyobb rugalmasság a vevői igények kielégítésére, gyorsabb piacra jutás és jobb integráció az ellátási láncon belül.”*

Ahhoz azonban, hogy valós képet tudjunk alkotni a vállalatunk működésében rejlő tartalékok mértékéről és reális célokat tűzzünk ki ezek felszabadítására, pontosan ismernünk szükséges a vállalati folyamatainkat, a fő teljesítmény indikátorok mögötti részleteket.

Ehhez  releváns, elegendően pontos és tényszerű információk szükségesek számunkra, amelyek „közvetlen mérés és adatgyűjtés + elemzés” eredményeként biztosíthatók. Az ilyen módon előállított információ a valós helyzetérzékelés alapvető feltétele, és egyben a beavatkozásokra irányuló döntések egyértelmű segítője.

A hatékonyság javítására egy vállalatnak több területen is vannak lehetőségei, amiknek a megvalósításáról költség-haszon elemzés, illetve az időbeli fontosság alapján dönteni szükséges. Az egyes szcenáriók összehasonlítását tényszerű adatokon alapuló információkból történő modellezéssel lehet kellően pontosan elvégezni a várható hatásosságuk megítéléséhez.

Általában az optimalizálásra irányuló befektetések megtérülése nem látszik mindig olyan egyértelműen, mint a nagyobb beruházások esetében, így könnyebb helyzetben vagyunk ebben, ha a működési terület folyamatairól és környezetéről részletes adataink állnak rendelkezésünkre időben visszamenően is. Nagy számú paraméter mérése, nagy mennyiségű adat gyűjtése és tárolása ugyanakkor jelentős költségeket jelenthet.

Ezért érdemes előre tervezve a vállalati folyamatainkban a „szükséges és elégséges elv” mentén kialakítani mérési és adatgyűjtési rendszerünket ahhoz, hogy egy-egy adott esetben a optimalizálás céljához kapcsolódó részletes elemzésekre és gyökér okok megértésére egyaránt lehetőséget kapjunk.

Természetesen a működő környezetben már rendelkezésre álló mérési adatokat érdemes megfelelő mintavételezéssel széles körben is gyűjteni, mert ez adhat alapot a komplex összefüggések alapján a folyamatokban lévő újabb tartalékok felfedezésére és a benne rejlő hozadékok meghatározására.

Az általunk kínált megoldások az optimalizálást támogatják, legyen az információ alapú döntéstámogató rendszer, vagy adatvezérelt automatizálás. Mindkettő alapját a digitalizálásban való előrelépés adja. Ebben segítjük partnereinket.

A piaci versenyben az előny egyre inkább az információs „gazdagságban”, az információs vagyonunk megteremtésében és okos felhasználásában rejlik. Ha a beruházási, beavatkozási döntéseinket a piaci versenytásainkhoz képest lényegesen stabilabb információs alapokon tudjuk meghozni, és ezáltal tudatosan  a hatékonyság javítására, a „benchmark”-olható mutatóinkra, a cég eredményességére irányítjuk figyelmünket és költséggazdálkodásunkat, akkor ez önmagában jelentősen hozzájárulhat a versenyben való előre lépésünkhöz.

* Forrás: https://www.mckinsey.com/business-functions/operations/our-insights/preparing-for-the-next-normal-via-digital-manufacturings-scaling-potential?cid=other-soc-lkn-mip-mck-oth—&sid=3275113009&linkId=86471936”

Milyen üzleti probléma
megoldásában segíthetünk?

Left hand art Right hand art

Ezek is érdekelhetnek